Hiilettimet ja hiilettävät tulipaikat sekä klapinpilkkojat

Tuotteet, joilla teet ilmastotekoja


Halusimme tehdä konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että biohiilen valmistaminen on potentiaalisin tapa sitoa hiiltä ilmakehästä pysyvästi. Teimme muutama vuosi sitten päätöksen lähteä edistämään biohiiliasiaa. Löysimme globaalin avoimen innovaatiohankkeen (Ithaka institute) ns. kartiohiilettimien käytön elvyttämiseksi. Kyseessä on ikivanha toimintaperiaate ja kartiomallisissa maakuopissa on tehty hiiltä maanparannusaineeksi jo tuhansia vuosia. Saimme tärkeät mitat ja geometriat käyttöömme ja suunnittelimme niihin pohjautuen ensin KotikaskiTM -hiilettimen ja myöhemmin KaskilaitteenTM ja MinikaskenTM. Niitä on myyty Suomeen ja Ruotsiin ja saamme asiakkailta jatkuvasti hyvää palautetta biohiilen positiivisesta vaikutuksesta viljelykasvien kasvuun ja satoisuuteen.

Tehdessämme itse biohiiltä olemme havainneet, että hiilettimet palavat suhteellisen puhtaasti eli savuttomasti. Lisäksi niihin muodostuu aivan uskomaton hiillos, ovathan ne hiilen valmistuslaitteita. Töitä tehdessä tulee aina myös nälkä, joten olemme viritelleet erilaisia ritilöitä hiilettimien päälle ja valmistaneet lopuksi ruokaa. Siitä syntyi ajatus, että kartiohiilettimestä saisi tehtyä oivallisen nuotiopaikan/tulipaikan. Niinpä uusin kehittämämme tuote on KaskinuotioTM, joka on hiilettävä nuotiopaikka. KaskinuotioTM on ensimmäinen päältä polttava nuotiotuote Suomessa. Puhtaampi palaminen tuottaa vähemmän pienhiukkaspäästöjä. Olemme todella innoissamme KaskinuotionTM monipuolisista käyttömahdollisuuksista.

Tavoitteena kompensoida omaa ja kehittämäni teknologian hiilijalanjälkeä

Olen toiminut tuotekehittäjänä ja ammatti-innovaattorina yli 30 vuotta. Urani aikana olen tehnyt lukuisia patentoituja keksintöjä (noin 110 kpl). Valmet on myynyt Opticalander Multi-nimistä tuotetta jo yli miljardilla eurolla. Tietoisuuden lisääntyminen isoista ongelmista (ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen, luonnonvarojenylikulutus, ym.) on kuitenkin aiheuttanut ahdistusta. Tekemäni keksinnöt ovat tosiasiassa lisänneet kaikkien em. ilmiöiden toteutumista. Olen luontaiselta taipumukseltani introvertti, eikä puhuminen ole minun tapa olla. Mutta tekeminen on! Niinpä ajattelin, että haluan tehdä jotain konkreettista em. isojen ongelmien taklaamiseksi.

Työssäni tulee koko ajan vastaan monenlaisia teknologioita ja niiden tuomia mahdollisuuksia. Hiilen sitomista ilmakehästä tutkitaan ja kehitellään monessa paikassa. Useat tutkijat ja asiantuntijat ovat päätyneet siihen, että biohiilen valmistaminen biomassasta olisi todennäköisesti potentiaalisin tapa sitoa hiiltä. Teknologiat ovat yksinkertaisia käyttää ja suhteellisen edullisia. Tutkin asiaa ja löysin erilaisia tapoja tehdä biohiiltä; tehdasmittakaavasta aina tee-se-itse-tekniikoihin asti. Kiinnostuin low tech ratkaisuista, koska ne olisivat jotain, jota voisin tehdä. Ithaka Instituutin kehittämä kartiohiiletin on maakuopan jälkeen kaikkein yksinkertaisin ja halvin tapa tehdä biohiiltä itse. Kysyin Helsingin Yliopiston biohiili-tutkimusryhmän vetäjältä, Priit Tammeorgilta, mielipidettä kartiohiilettimien käyttökelpoisuudesta. Kun hän kertoi, että viimeisimpien tutkimusten mukaan nimenomaan kartiohiiletin tuottaa paraslaatuista biohiiltä (mm. PAH-yhdisteiden määrän suhteen), päätös oli selvä. Haluan toteuttaa oman kartiohiilettimen.

Hiiletinmallisto syntyy

Tein muutamia prototyyppejä itse ja todettuani ne toimiviksi, kysyin ystävääni ja työtoveriani, teollista muotoilijaa, Jukka Mikkosta, mukaan hankkeeseen. Hän oli heti innolla mukana ja mallinsi ensimmäisen hiilettimemme KotikaskenTM. Sitä on sittemmin esitelty vaimoni Ainon ja poikani Jarnon kanssa erilaisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea ja onpa se päässyt YLE:n paikallisuutisiinkin. Se oli käytössä myös siinä tilaisuudessa, jossa Suomen Biohiiliyhdistys perustettiin. Olemme pitäneet lukuisia biohiilikursseja, demoja, työnäytöksiä ja työpajoja. On ollut todella kivaa tavata ihmisiä turuilla ja toreilla. Monenlaisia tarinoita olen saanut kuulla. Vaikka biohiili on monelle uusi asia (niin kuin oli minullekin), monet ovat myös kertoneet vanhoista miilunpohjista pellollansa. Hiilimiiluissa on aikanaan valmistettu hiiltä ja pellolla ne erottaa tänä päivänäkin helposti paitsi tummemmasta väristä, myös siitä että niiden kohdalla vilja kasvaa nopeammin ja korkeammaksi!

Seuraavaksi suunnittelimme Kotikaskea isomman KaskilaitteenTM ja pienemmän MinikaskenTM. Ministeri Jari Leppäkin tutustui KaskilaitteeseenTM peltopäivillä vuonna 2018. Hiilettimiä on myyty Suomen lisäksi myös Ruotsiin.

Hiillos säilyy kannen alla

Olin kerran polttelemassa tulia Joppe Rannan vetämässä retkeilytilaisuudessa Backaksen kartanolla Vantaalla (”Puistotelttailun Suomenennätys”). Kotikaskessa oli tulet ja päivän aikana laite täyttyi mahtavalla hiilloksella. Kokkailimme siinä ruokaa ja moni muukin kävi keittelemässä kahvia samassa kaskessa. Seuraavan yön yövyin tulipaikan vieressä louteessa. Mukanani oli kansi tulen tukahduttamiseksi ja hiilloksen säilyttämiseksi ja ajatuksenani oli testata kuinka Kotikaski säteilisi lämpöä louteessa nukkujalle. Laitoin illalla kannen laitteen päälle ja ajattelin hiilloksen säilyvän siellä yön yli. Pettymys oli suuri, kun totesin laitteen olevan aivan kylmä aamulla; se oli sammunut. Luulin, että koe epäonnistui, mutta muutaman minuutin päästä aamutoimien lomassa huomasin kuitenkin yllätyksekseni, että hiillos kyteekin edelleen!

Siellä oli kuin olikin hiukan kytyä jäljellä ja nyt kun se sai taas happea, se heräsi eloon. Olin edellisenä päivänä heittänyt tuleen muutamia aivan tuoreita kuusen runkoja. Ne olivat kuivuneet yön aikana ja syttyivät nyt itsestään palamaan liekillä. Sitä siinä ihmeteltiin oikein porukalla ja keittelin hiilloksella aamukahvitkin. Ymmärsin heti, että tässä on nyt keksitty jotain uutta; ”hetivalmis” nuotio. Jopen kanssa keksittiin laittaa kansi uudelleen kiinni ja testata kauanko kyty säilyy. Poltto oli lauantaina ja vielä seuraavana torstaina oli elävää hiillosta jäljellä (puuta ei lisätty). Perjantaina ei elävää hiillosta enää ollut. Tässä näin heti mahdollisuuden säästää puuta. Jos nuotiota ei poltettaisikaan loppuun tuhkaksi, vaan jatkettaisiin aina siitä mihin edellisellä kerralla on jääty voidaan säästää polttopuun määrässä merkittävästi.

Ruoanvalmistus nuotiolla

Vaimoni Aino on alusta asti ehdottanut ruoanvalmistusmahdollisuuden lisäämistä hiilettimiin. Samoin monet ihmiset, joille laitteita esittelee, kysyvät voiko sillä tehdä ruokaa tai jopa ideoivat erilaisia tapoja hauduttaa esim. rosvopaistia. Itse olen halunnut pitäytyä hiilen valmistamisessa. Erilaisia ritilöitä olen kyllä rakennellut vuosien saatossa, mutta kaupalliseksi tuotteeksi niistä ei ole ollut. Kun Joppe Ranta pyysi minua polttelemaan tulia osastollensa Riihimäen Erämessuille 2020, päätimme Jukan kanssa suunnitella ritilän ja tulipaikan esittelykelpoiseksi. Lopputulos ylitti reilusti alkuodotukset. Keksimme uusia ominaisuuksia, mm. integroidun risukeittimen ja kätevän kiinteän ritilän. Kannesta tehtiin uusi versio. Nimesimme uutustuotteen KaskinuotioksiTM.

Erämessut siirtyivät tänä vuonna 2020 kuitenkin vuodella eteenpäin koronaepidemian takia. Tätä kirjoitettaessa tarina on siinä vaiheessa, että ensimmäinen prototyyppi on ollut jo useita kertoja testitulilla, esittelymateriaalia valmistellaan, esittelytilaisuuksia suunnitellaan jne. Hommaa tehdään koko perheen voimin. Työtä on yllättävän paljon ja kaikki tehdään vapaa-ajalla. Tulevan ensimmäisen sarjan melkein kaikki on jo ennakkovarattu eli kiinnostusta löytyy. Nähtäväksi jää mihin tarina johtaa.